Barlibasu

Este asezat in sudul comunei Sanpetru si are o veehime tot atit de mare ca si celelalte sate ale comunei (1305). Pe aceste locuri au trait oameni din cele mai vechi timpuri. Cu prilejul construirii unui siloz langa grajdurile fostului CAP, langa scoala (acest teren a apartinut lui Vasile Bacali), au fast descoperite doua cesti de culoare neagra, cu toarte. Cestile sunt de la sfarsitul epocii bronzului, anii 800-1000 i.e.n. Repertoriul arheologic al judetul Mures arata ca ele se gasesc la Liviu Boca din Razoare. Satul Barlibas este vecin cu catunul Stefanca din satul Razoare.
Despre Barlibas se pomeneste in Conscriptia din 1754, cand sunt inregistrati iobagii si jelerii de pe mosiile baronilor Alexandru si Samuil Teleki de Szek.
Denumirea de Barlibas o gasim si in lucrarea "Revolutia romanilor din Transilvania 1848-1849", scrisa de Silvio Dragomir, unde se arata ca atunci cand i s-a facut inventarul mosiei nobilului maghiar Teleki Dumucus din Sanpetru, acesta avea "laburi" semanate cu secara la Barlibas si la Rapau.
Satul Barlibas era in pericol sa dispara ca localitate. In anul 1974 a fost elaborata "Legea privind sistematizarea teritoriului si a localitatilor urbane si rurale". Prin aceasta lege era prevazut ca pana in anu1 2002, trebuiau sa dispara 7000 de sate, unul din acestea era si satul Barlibas. In 1988, la conferinta pe tara a presedintilor consiliilor populare, Ceausescu a aratat ca trebuie sa se reduca mai urgent numarul de sate. Ca Urmare, in Barlibas nu s-a mai aprobat sa se construiasca locuinte.
Drumurile au fost lasate in paragina, nu s-a mai prevazut electrificarea, populatia a fost pusa la grea incercare. Vazand ca nu mai au nici o perspectiva, locuitorii din Barlibas au inceput sa se mute in centrul de comuna sau chiar in alte localitati.
Dupa revolutia din decembrie 1989 in viata locuitorilor din Bar1ibas au avut loc unele schimbari in bine. A fost introdus curentul electric prin straduinta oamenilor si tot pentru prima data a fost adusa piatra pentru refacerea drumului comunal, care a fost terminat in anul 2001. Este un inceput bun, in curand vor urma si pietruirea altor drumuri. In planul primariei mai sunt si alte objective indraznete, cum ar fi introducerea gazului metan, a telefoniei automate, infiintarea unui punct sanitar pentru tratament etc.